Y ü k l e n i y o r

OSB Uygulama Yönetmeliğinin 23’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendinde,“Arsa tahsis ve satış prensiplerinin, katılımcı veya kiracılardan tahsil edilecek altyapı katılım payları, elektrik, su, atık su, doğalgaz ve benzeri satış ve hizmet bedelleri ile ilgili prensiplerin ve bu aidat ve satış bedellerinin tahsilatında gecikme halinde uygulanacak yaptırımlara ilişkin esasların belirlenmesi” müteşebbis heyetin ve genel kurulun görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

Tarih: 24.05.2024

Aynı Yönetmeliğin “Ödemelerin zamanında yapılmaması” başlıklı 59’uncu maddesinin birinci fıkrasında ise,“(1) (Değişik:RG-6/8/2019-30854) Arsa tahsis ve satış bedeli, katılımcı veya kiracılardan tahsil edilecek alt yapı katılım payları, elektrik, su, atıksu, doğalgaz ve benzeri satış ve hizmet bedeli ödemelerinin vadesinde yapılmadığı takdirde, gecikme süresi için ödenmeyen tutara; 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen oranda gün esasına dayalı olarak gecikme zammı uygulanır.”düzenlemesine yer verilerek, sayılan alacakların vadesinde ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme zammı oranı açıkça belirlenmiştir.

Belirtilen hükümler birlikte değerlendirildiğinde;katılımcıların ve kiracıların OSB’ye olan borçlarını zamanında ödememeleri halinde uygulanması gereken faiz oranlarının ve tesis edilmesi gereken sair işlemlerin tespiti için, alacakların cinsine göre bir gruplandırma yapılmasında fayda görülmektedir.

Şöyle ki;

1) “Yönetim aidatlarının” zamanında ödenmemesi halinde

Mevzuatımızda, OSB’lerde “yönetim aidatlarının” geç ödenmesi halinde uygulanacak faiz konusunda açık bir düzenleme bulunmamaktadır.

Öte yandan; tahsilatın gecikmesi halinde uygulanacak yaptırımlara ilişkin esasların belirlenmesi görev ve yetkisinin müteşebbis heyete ve genel kurula verildiği 23’üncü maddede “aidatın” da yer aldığı, 59’uncu maddede ise “aidat” ibaresine yer verilmediği görülmektedir.

Bu durumda; müteşebbis heyet ve genel kurulun, “tahsilatında gecikme halinde uygulanacak yaptırımlara ilişkin esasların belirlenmesi” yetkisinin, Yönetmelikte açıkça uygulanacak bir faiz oranı belirtilmemiş olan “yönetim aidatlarının” zamanında ödenmemesi halinde uygulanacak faiz oranını belirleme yetkisini de kapsadığının kabulü uygun olacaktır.

Ayrıca müteşebbis heyet ve genel kurul tarafından; OSB Uygulama Yönetmeliğinin 23’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendinde verilen yetkiye dayanılarak, “yönetim aidatlarının” geç ödenmesi halinde uygulanacak başkaca yaptırımların da öngörülebileceği değerlendirilmektedir.

Son olarak belirtmek gerekir ki; 4562 sayılı OSB Kanununda,yönetim aidatlarının ödenmemesi halinde tahsilini teminen gidilebilecek yasal yollara ilişkin olarak, diğer alacak çeşitlerine göre farklı bir düzenlemeye yer verilmiştir. Kanunun 16’ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince, “Müteşebbis heyetin yönetim aidatı ile ilgili kararları ilam hükmünde olup, ilamların icrasına ilişkin yolla takip edilirler.”

2) “Alt yapı katılım payları, elektrik, su, atıksu, doğalgaz ve benzeri satış ve hizmet bedeli ödemelerinin” vadesinde yapılmaması halinde

OSB Uygulama Yönetmeliğinin her iki hükmünde de sayılan “alt yapı katılım payları, elektrik, su, atıksu, doğalgaz ve benzeri satış ve hizmet bedeli ödemelerinin” vadesinde yapılmaması halinde;Yönetmeliğin 59’uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü gereğince 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen oranda gün esasına dayalı olarak gecikme zammı uygulanması gerekmektedir.

Yine bu alacakların da geç ödenmesi halinde, müteşebbis heyet ve genel kurul tarafından; OSB Uygulama Yönetmeliğinin 23’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendinde verilen yetkiye dayanılarak, uygulanacak başkaca yaptırımların da öngörülebileceği değerlendirilmektedir.

Bu başlık altında incelenen alacakların ödenmemesi halinde, hukuk sistemimizde öngörülen genel hükümler çerçevesinde tahsilat cihetine gidilebilecektir.

3) “Arsa tahsis ve satış bedeli” ödemelerinin zamanında yapılmaması halinde

OSB Uygulama Yönetmeliğinin 59’uncu maddesinin birinci fıkrasında, “arsa tahsis ve satış bedeli ödemesinin” vadesinde yapılmadığı takdirde, gecikme süresi için ödenmeyen tutara 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen oranda gün esasına dayalı olarak gecikme zammı uygulanacağı belirtilmiş, takip eden fıkralarında ise bu kalem alacakların vadesinde ödenmemesi halinde tesis edilecek işlemlere yer verilmiştir.

“Arsa tahsis ve satış bedeli” ödemelerinin zamanında yapılmaması halinde, Yönetmeliğin 59’uncu maddesi çerçevesinde işlem tesis edilecektir.