Uygulama Yönetmeliğinde tahsis iptali, iadesi ve taksitlerin zamanında ödenmemesi nedeniyle geri alma durumlarında katılımcıya iade edilecek tahsis bedellerinin ne şekilde hesaplanacağına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
Uygulama Yönetmeliğinde tahsis iptali, iadesi ve taksitlerin zamanında ödenmemesi nedeniyle geri alma durumlarında katılımcıya iade edilecek tahsis bedellerinin ne şekilde hesaplanacağına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
Ön tahsis sözleşmesinin sonlanması halinde bedel iadesinin ne şekilde yapılacağına ilişkin olarak ise Yönetmelikte iki düzenlemenin bulunduğu görülmektedir. Yönetmeliğin 54/A maddesinin sekizinci fıkrasında “Ön tahsis hiçbir şekilde devredilemez. Ön tahsis devri amacıyla şirket hisselerinin devrinin yapıldığının tespit edilmesi halinde ön tahsis iptal edilir ve bedel güncellenmesi yapılmadan ödenen bedel geri ödenir. Ön tahsis sözleşmesinde devir yasağı belirtilir.” hükmü, 61’inci maddesinin beşinci fıkrasında ise “Arsa ön tahsis ve tahsis sözleşmelerinde, parsel tahsisi yapılan şirketin paylarının spekülatif amaçlı işlemlerin önlenmesi için Bakanlık onayı alınmadan toplam %49’unu aşan ortaklık payı değişikliği yapması halinde tahsisin iptal edileceği hususuna yer verilir. OSB, parsele ilişkin yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatı aşamasında şirketin ortaklık paylarını inceler. Bu incelemede, onay alınmadan şirket ortaklık paylarında, şirket paylarının %49’unu aşan değişiklik yapıldığı tespit edilirse spekülatif işlem olarak değerlendirilir ve parsel tahsisi iptal edilir. Tahsisi iptal edilen şirkete tahsis için ödediği bedel mahsup edilerek güncel bedelden yeniden parsel tahsisi yapılabilir. Bu durumda arsa tahsis sözleşmesine ve bu Yönetmelik hükümlerine aykırı işlem yapan şirket, herhangi bir ad altında tazminat veya yeniden değerleme talebinde bulunamaz.” hükmü yer almaktadır.
Görüldüğü üzere; Yönetmelikte, ön tahsis sahibi şirketin hisselerinin Bakanlığın izni alınmadan devredilmesi nedeniyle ön tahsisin iptal edilmesi halinde, ön katılımcının ödediği bedelin güncelleme yapılmadan iade edileceği yönünde hüküm bulunmaktadır. Taraflarca ön tahsis sözleşmesinin haklı ya da haksız şekilde feshedilmesi halinde bedel iadesinin ne şekilde yapılacağına ilişkin ise herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Bu nedenle taraflar; ön katılımcı şirketin hisselerinin Bakanlığın izni alınmadan devredilmesi nedeniyle ön tahsisin iptal edilmesi dışındaki nedenlerle ön tahsis sözleşmesinin feshedilmesi hallerinde iade edilecek bedelin ne şekilde güncelleneceği ve ödemenin hangi tarihte yapılacağı konularını, ön tahsis sözleşmesinde kararlaştırabilirler. Sözleşmede bu konuyla ilgili bir hüküm bulunmaması halinde ise’ Borçlar Kanunu’nun genel hükümleri uygulanır ve temerrüt tarihinden itibaren yasal faiz uygulanır.