Genel kurul; mevzuatta belirtilen koşulların gerçekleşmesiyle birlikte, OSB’nin en üst karar organı olarak, müteşebbis heyetin yerine geçer. OSB’lerin genel kurul toplantılarına ilişkin düzenlemeler, 4562 sayılı Kanunda ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan OSB Uygulama Yönetmeliğinde yer almaktadır.
OSB’lerde genel kurul aşamasına geçilmesi için, OSB’nin onaylı parselasyon planında yer alan sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanındaki toplam parsellerin 1/2’sinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması koşulunun gerçekleşmesi gerekmektedir.
Bu koşulun gerçekleşmesi halinde; ilk genel kurulun toplanması süreci başlar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğünün, ilk genel kurulun yapılması yönündeki talimatının OSB’ye tebliği tarihini takip eden altı ay içinde, ilk genel kurul toplantısı yapılır.
Yapılacak ilk genel kurul toplantısına, yapı kullanma izni almış olan katılımcılar ile müteşebbis heyet üyeleri birlikte katılırlar. Bu toplantının yapılmasıyla birlikte; mevcut müteşebbis heyet, yönetim kurulu ve denetim kurulunun görevi sona erer.
Yapı kullanma izni almış olan katılımcılar veya temsilcilerinin müteşebbis heyet üyeleriyle birlikte yapacakları ilk ve müteakip seçimli genel kurullarda, müteşebbis heyetin göreve devam edip etmeyeceği konusu gündemin ilk maddesi olarak görüşülür.
Bölgede bulunan toplam yapı kullanma izni almış katılımcılardan toplantıya katılanların salt çoğunluğu, müteşebbis heyetin devam etmesini istedikleri takdirde müteşebbis heyet dört yıl süreyle göreve devam eder.
Bu surette müteşebbis heyetin göreve devam etmesi durumunda; genel kurul gündemindeki diğer maddeler görüşülmeyerek sadece müteşebbis heyete katılacak üyelerin seçimi ile dilek ve temenniler maddesi görüşülür. Bu durumda genel kurulda müteşebbis heyete, yapı kullanma izni almış olan katılımcılar arasından 9 asıl ve 9 yedek üye seçilir. Müteşebbis heyette yer alacak diğer üyelerin sayısı ise, kuruluş protokolünde yer alan kurum ve kuruluşların katılım payları da dikkate alınarak yeniden belirlenir.
Genel kurulda müteşebbis heyetin devamına karar verilmesi halinde dört yılda bir seçimli genel kurul yapılır.
İlk genel kurul toplantısında ya da müteakip genel kurullarda, müteşebbis heyetin göreve devam etmemesi yönünde karar alınırsa, artık müteşebbis heyet süreci tamamen kapanır ve yapı kullanma izni alınmış olan katılımcıların katılarak kararlar aldığı genel kurulla yönetilme süreci başlar.