Bazı Organize Sanayi Bölgelerinde yer alan sanayi parsellerinin mülkiyetinin, üretime geçme koşulu gerçekleşmeden katılımcılara devredildiği ve aradan yıllar geçmesine rağmen bu alanlarda üretim faaliyetinde bulunulmadığı, bu parsellerin boş kaldığı bilinmektedir.
Boş kalmış sanayi parsellerinde üretime geçilmesinin sağlanması, OSB'ler açısından önem arz etmekte olup; mülkiyetleri katılımcılarda bulunan sanayi parsellerinin üretime kazandırılabilmesi için tesis edilebilecek işlemlerin neler olduğu konusu, hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hem de OSB'lerin en önemli sorunlarından biri olarak varlığını sürdürmektedir.
Bu problemin çözümü için, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa 18.06.2017 tarih ve 7033 sayılı Kanunla eklenen Geçici 15'inci maddeyle getirilen süreli hüküm; OSB'lerin parasının bulunmaması gibi nedenlerle, problemlerin çözümü için yeterli olamamış, ömrünü de tamamladığı için yürürlükten kalkmıştır.
Bahse konu sanayi parsellerinin üretime kazandırılabilmesi için, mevcut katılımcıların üretime geçmeleri en ideal çözüm olarak görünmekle birlikte, bunların üretime geçmelerini zorunlu kılacak her hangi bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Bu itibarla, mevcut katılımcılar tarafından üretim amaçlı olarak kullanılmayan sanayi parsellerinin mülkiyetinin yeniden OSB tarafından kazanılması ve üretim yapacak sanayicilere tahsis edilmesi, makul bir çözüm olarak görünmektedir.
Yargı kararları incelendiğinde; belli koşulların gerçekleşmiş olması halinde, üretime geçmeyen katılımcıların mülkiyetlerindeki sanayi parsellerinin mülkiyetinin, mahkeme kararıyla OSB'lere geçmesinin mümkün olabileceği görülmektedir.
Belirtilen çerçevede; OSB tarafından yapılan tahsisten sonra mülkiyeti katılımcıya devredilmiş ve yatırım yapılmayarak boş kalmış sanayi parsellerinin, OSB tarafından rızaen satın alınması ve/veya dava açılması suretiyle mülkiyetlerin OSB'lere geçmesinin sağlanması ve ardından da üretim yapacak katılımcılara tahsis edilmesi mümkündür.